Lina Odena: Al servei de l'antifeixisme
Lina Odena va ser una militant comunista que va arribar a llocs de certa importància política, però que va morir molt jove, el que la va convertir en gairebé un mite dins les forces antifeixistes catalanes.
Paulina Odena va néixer a Barcelona el 22 de gener de l'any 1911. Filla d'un matrimoni de sastres propietaris d'un petit negoci, ben aviat va començar a treballar en el negoci familiar. Tenia com a aficions l'excursionisme i la natació, que li permetien distreure's de la tasca del taller de costura.
Amb només setze anys, va deixar la casa paterna a causa dels seus enfrontaments continus amb els pares i va buscar feina en una sastreria. Això li va permetre conèixer diferents treballadors del ram de la confecció i va començar a llegir llibres, sobretot d'autors russos. Al maig de 1931 es va afiliar a la UGT i al PCE. Va mantenir continus contactes amb Moscou, on va residir un temps, i a la seva tornada a Barcelona va ingressar al Partit Comunista de Catalunya. Allí va participar en la secretaria juvenil i en va esdevenir la delegada de Catalunya de les Joventuts Comunistes.
Va col·laborar amb la premsa comunista, especialment a Catalunya Roja, on va escriure diversos articles. En aquesta època ja havia abandonat la seva feina per dedicar-se únicament a la política. Així, va ser candidata dels comunistes a les eleccions de 1933, el que li va permetre participar en diferents mítings, però finalment no va resultar escollida. Va participar en el procés de creació de l'Aliança Obrera, i va secundar la vaga general convocada per aquesta organització en suport a la proclamació de l'Estat Català, l'octubre de 1934. Degut aquests fets, va tenir un enfrontament amb la Guàrdia Civil, el que va fer que hagués de passar a la clandestinitat.
La seva figura es va anar popularitzant a mida que es coneixien els seus actes de combativitat, i l'any 35 ingressà a l'Agrupació de Dones Antifeixistes, esdevenint una de les secretàries generals. L'agost del 35 va ser detinguda mentre participava en una manifestació en suport de l'amnistia, però va ser posada en llibertat unes setmanes més tard. Alguns dels seus articles defensaven la tàctica del Front Únic contra el feixisme de totes les organitzacions obreres. L'any 36 va dimitir dels seus càrrecs per poder participar en el Comitè Nacional de les Joventuts Comunistes de Madrid, i va participar en diversos mítings arreu de l'Estat.
El 18 de juliol de 1936 era a Almeria, tot fent campanya pels comunistes, i va prendre part en els combats als carrers contra l'aixecament feixista. Va contribuir a l'organització de tres columnes que havien de sufocar la rebel·lió militar en d'altres contrades i, finalment, s'integrà en una columna com a miliciana. A més de l'abastiment d'armes i municions de les columnes, exercia d'enllaç entre elles. Després de viatjar a Madrid i Barcelona a la recerca de suport material per a aquestes columnes, va retornar al front, on el seu vehicle va ser interceptat i, segons sembla, es va suicidar per evitar ser capturada. Va ser a Iznalloz, Granada, el 14 de setembre de l'any 36.
Lina Odena va treballar per a un nou paradigma d'emancipació, per a la realització dels joves a través de l'acció política. La seva mort la va convertir en un autèntic mite dels seus companys comunistes, el que va fer que una de les columnes antifeixistes portés el seu nom.