El Timbaler del Bruc
El fet històric del qual parteix aquesta coneguda llegenda és la derrota de les tropes franceses manades pel General Schwartz el 6 i el 14 de juny de 1808 davant les tropes de sometents dels pobles veïns i soldats regulars. Va ser la primera derrota patida per les tropes franceses.
Els inicis del segle XIX ens porten de seguida el record de la Guerra del Francès, una guerra de la qual que va produir-se com a conseqüència de la invasió de les tropes napoleòniques. Malgrat les mesures que els invasors van adoptar per treure’s els catalans, la veritat és que la nostre terra va mostrar-se irreductible enfront de Napoleó, de les seves tropes i dels seus funcionaris.
Hi havia una agitació popular i un malestar que, si bé s’explicava en bona part del fervor patriòtic i religiós que havia engendrat la invasió francesa, la veritat és que anava prenent al mateix temps un sentit d’oberta oposició als nobles i al govern legalment constituït. Molts dels obrers sense feina que vaguejaven per les viles s’enrolaren en terços voluntaris formats per lluitar contra el francès. Els voluntaris cobraven una pesseta, el pa i la vestimenta, i els que eren ferits percebien cinc rals: no guanyaven pas més els qui feien la feina..
Són les dues cèlebres batalles del Bruc, de les quals una és la llegenda del timbaler del Bruc. En realitat és només això, una llegenda que ens explica que les tropes franceses van haver de recular perquè, en sentir el repic del timbal d’un minyó, engrandit per l’eco de les muntanyes, van creure que els catalans disposaven d’un gros exèrcit.
El jove Isidre Llussà, nascut a Santpedor, descansava a peu d'unes roques juntament amb els seus companys de sometent quan la caiguda d'unes pedres van fer sonar el seu tambor. Aquest fet els va fer sospitar de la presència de francesos i ràpidament els van poder sorprendre per la reraguarda. Les tropes franceses, que es dirigien a Manresa, van abandonar a corre-cuita la muntanya sorpresos per la presència dels catalans i sobretot pel soroll del timbal tocat per l'Isidre i amplificat per l'eco de la muntanya.
Les victòries del Bruc van aixecar molt els ànims i van provocar un ambient autènticament revolucionari, que es traduí en la persecució d’alguns representants dels governs locals de la zona.